Betala enklare med swish
Instituto Perguano Del Algodon

Inga leverantörer

Nyhetsbrev

Vad är Alpacka?


Alpacka (Lama pacos eller Vicugna pacos)

Alpacka finns i två arter, Suri och Wakayo (Huacaya). Alpackan är ett "gammalt" djur som existerar sedan 3000 år före Kristus. Inkafolket hade Alpackor i stora mängder. I modern tid var alpackan utrotningshotat men med skyddsåtgärder återhämtade sig stammen raskt.

Lamadjuret är ett kameldjur (kameloid) hemmahörande i Anderna, Peru. 80% av alla alpackadjur finns i Peru och det finns nu ca 4 miljoner djur. De lever och trivs bäst på höga höjder, upp till 5500 m. Alpackan påträffas också i Ecuador, Bolivia, Chile och Argentina.

Det har blivit mycket populärt att hålla alpacka i farm utanför Sydamerika och de kan nu påträffas överallt i världen. Alpackan har blivit ett handelsdjur och vissa fina exemplar har uppnått ett värde över 1 miljon USD.

De yngsta djuren som blir klippt för första gången har de finaste fibrerna.
Alpackans ull kan blandas upp med andra material som tex:

- olika alpackakvaliteter
- silke
- akryl
- bomull

Fördelar med baby alpackafibrer:

- Lättare och varmare än fårull
- Starkare fiberstruktur än fårull
- Allergifri
- Fri från lanolin (ullfett)
- Irriterar inte huden
- Antistatisk
- Skrynklar ej
- Noppar ej
- Flamresistent och smälter ej
- Värmer vid kyla och släpper ut överskottsvärme när det blir för varmt. (Thermiska egenskaper)
- Naturligt vindtät
- Många naturliga färger
- Form- och färgstabil
- Biologiskt återvinningsbar

90% av all ull som tillverkas i Peru exporteras till världens alla kontinenter. Livslängden för ett alpacka djur är ca 20 år.

Alpackan bär en av de finaste och dyraste ullfibrer som finns i världen. Då ullen innehåller mikroskopiska luftfickor är den 5 gånger varmare än fårull. Från ett vuxet sto kan man få ca 3 kg ull årligen medan hingsten ger upp till 5 kg. Fibrerna har en längd upp till 300 mm.

Alpackan har 22 naturliga färger i ca 200 toner. Ullens fiberkvalitet mäts i micron ( 1/1000 del ) och indelas i olika klasser:

1. Baby Royal Alpaca, 19 micron
2. Baby Alpaca, 21 micron
3. Alpaca Super fine (SF), 25,5 micron
4. Alpaca Fine Spinning (FS)
5. Alpaca Fleece
6. Alpaca Huarizo
7. Alpaca AG (adult fiber)

Vicuña (Vicugna vicugnaär också en kameloid med mycket fin kanelfärgad/vit fiberpäls. Den vilt frigående Vicuñan jagas för sin fina päls och är starkt utrotningshotad. Emellertid finns ca 120.000 djur i Peru. Kläder och accessoarer gjord av Vicuña-fiber är extremt dyra. Vicuñans finaste fiber ligger 12,5 micron, att jämföra med finaste cashmere som har 13,5 micron.

 
 

Pima Cotton

Pima Cotton är ekologisk bomull från Peru.

Pima Cotton kallas Sydamerikas siden, så fin och hög är kvaliteten. Pima Cotton växer på ett fåtal ställen på jorden. I Peru växer den i de torra ökendelarna där det rätta klimatet finns. Allt plock- och sorteringsarbete sker för hand.

Pima Cottons fibrer är finare och tunnare (3,2 - 3,9 micron) än nordamerikas bomull.

Produkter i Pima Cotton är stryktåliga och behåller form och färg i många år.